8. mars: Verdens første dataprogrammerer var kvinne

Midt på første halvdel av 1800-tallet hadde den britiske matematikeren Charles Babbage planene klare for å bygge en helt ny type mekansisk regnemaskin, Differansemaskinen. I 1837 hadde han planene klare for en oppfølger, der regneoperasjonene kunne endres og kombineres slik at den skulle kunne brukes til å løse ganske kompliserte oppgaver, han kalte maskinen "Den analytiske maskin".

Men selv om Babbage enda ikke hadde fått bygd Den analytiske maskinen, så visste han hvordan den skulle fungere. Og dette holdt han forelesninger om, i et forsøk på finansiere bygging av maskinen. Én av studentene var Ada (Byron) Lovelace. I 1842 skrev en italiensk ingeniør en artikkel om Babbages maskin, og Ada tilbød seg å oversette denne artikkelen til engelsk, noe hun fikk lov til. Ada oversatte artikkelen, men la også til sine egne kommentarer. Kommentarene ble langt mer omfattende enn selve artikkelen. Der hadde hun beskrevet ulike forslag til hvordan man kunne programmere maskinen for å løse ulike oppgaver.

Babbage var dypt imponert og lot henne fortsette å skrive programmer til hans analytiske regnemaskin. Disse programmene har en struktur som brukes selv i dagens datamaskin-programmering, så Ada Lovelace regnes i dag som verdens første reelle dataprogrammerer.

Ti år senere, i 1852, ble Ada Lovelace alvorlig syk og døde, bare 36 år gammel. På slutten av 1970-tallet ble det utviklet et nytt programmeringsspråk, på oppdrag fra USAs regjering, og dette programmeringsspråket fikk navnet Ada. Dette programmeringsspråket er videreutviklet og er fortsatt i bruk.

Kilder:
Ada Byron Lovelace på Wikipedia
Babbages analytiske maskin (engelsk)
Wikipedia om progammeringsspråket Ada

Kommentarer