Hvis månen forsvant

Dette blir spekulativt, men: La oss si månen bare forsvant ut av løse luften. Hvor lang tid hadde det gått før man kunne lese om dette på diverse nyhetssider? La oss si den forsvant mens det var nymåne, så det ville vært vanskelig å se at den forsvant med det blotte øye.

Relativt raskt ville folk som bor langs verdens kyster oppdaget at det ikke lengre var noe særlig flo eller fjære, så selv om astronomene hadde holdt kjeft ville nyheten blitt avslørt og bekreftet ganske raskt.

Noe annet som ville skjedd etter hvert var at jordaksens retning ikke ville blitt like stabil som den er nå, noe som ville ført til ekstreme endringer i årstidsvariasjonene. Månen fungerer nemlig som et slags lodd som stabiliserer jordaksen. Det er noen små variasjoner over tusenvis av år, men mye mindre enn om månen ikke fantes (eller hvis den hadde vært mye mindre).

Uttrykket "forsvinne i løse luften" er forresten feil, i og med at det ikke er luft ute ved månen (det er en ytterst tynn atmosfære på månen, men det er månens egen). Jordatmosfærens absolutte yttergrenser når knapt 10 000 km utenfor jordoverflaten, månen er ca 38 ganger lengre ute, gjennomsnitlig 384 400 km (avstanden varierer fra ca 362 570 km til ca 405 410 km fordi månens bane er en ellipse).

Månen forsvinner forresten allerede, men svært langsomt, avstanden øker med bare ca 3,8 cm per år. Avstanden måles jevnlig med lasermålinger mot tre såkalte retroreflektorer på månens overflate, plassert der på Apolloferdene. Retroreflektorene er bare omtrent en kvadratmeter store, men er konstruert omtrent som en kattøyerefleks, med ca hundre små halve kuber med speil på innsidene. Slike retroreflektorer returnerer enhver innkommende lysstråle nøyaktig dit den kom fra. Dermed er det "bare" å sende en laserpuls mot en retroreflektor og måle tiden det tar før den returnerer (ca 2,6 sekunder).


Les også:
Supermåne og andre månefenomener
Avstanden til månen øker med 3,8 cm per år
Sola snur ikke ved solsnu
Døgnet blir stadig lengre

Kommentarer