Galaktisk år

Påstand: Om ett år er vi omtrent her vi er nå, enda en gang. Ett år er 365¼ døgn, men egentlig er det jorda som har gjennomført én runde i bane rundt sola. Fordi jordaksen står ca 23½° på skrå i forhold til vertikalen til jordas baneplan, opplever vi de fire årstidene på en sånn runde.

Men sola beveger seg også rundt noe, nemlig rundt Melkeveiens sentrum. Og vi er med på ferden, hele solsystemet følger med.  Solsystemet bruker omtrent 230 millioner år på en sånn runde rundt Melkeveiens sentrum, en sånn runde kalles et galaktisk år. Og tar vi med denne bevegelsen, så stemmer ikke lengre påstanden i første setning, at om ett år er vi her igjen. For solsystemet har jo samtidig beveget seg et lite stykke på runden sin rundt galaksens sentrum.

Solas banehastighet rundt galaksens sentrum er ca 220 km per sekund. På ett jordår har solsystemet dermed flyttet seg 6.942.672.000 km (nesten 7 milliarder km).

På en enda større skala, så beveger også Melkeveien seg, nemlig rundt den lokale galaksehopens sentrum. Den nærmeste nabogalaksen, Andremoda-galaksen, er på kollisjonskurs med Melkeveien, de to galaksene kolliderer om ca 4½ milliarder år. Dessverre for oss (oss som er interessert i stjerner og planeter) er dét så lenge til at verken vi eller våre etterkommere vil få oppleve det.

Kommentarer