60-tallsystemet og 7-dagersuka fra Babylonia

Vi bruker fortsatt delvis et eldgammelt tallsystem med grunntallet 60, som ble oppfunnet av babylonerne, verdens første sivilisasjon. Vi har det i tidsoppdelingen for minutter og sekunder, og faktisk også i timene, som er 60/5=12. Dessuten er sirkelens oppdeling i 360 grader (6x60) en arv fra dette eldgamle tallsystemet.

Det var også babylonerne som oppfant sjudagersuka, som var basert på datidens sju kjente bevegelige himmelobjekter: sola, månen, Merkur, Venus, Mars, Jupiter og Saturn. Fire slike uker stemmer nesten med perioden fra en fullmåne til den neste, 29½ døgn. Og 52 sjudagersuker er 364 døgn, bare ett døgn fra et normalår og to fra et skuddår.

For å få året til å gå opp måtte de av og til legge til en ekstra måned, den trettende månen. Noen mener at tretten som ulykkestall stammer fra denne kalenderen.

Mange har ment at sjudagersuka stammer fra skapelsesberetningen i Bibelen, men den babylonske sjudagersuka var allerede godt kjent i Midt-Østen-området da Bibelens skrifter ble forfattet, så man tilpasset nok heller historien i Bibelen til det etablerte kalendersystemet enn å finne opp kruttet på nytt.

Kommentarer